Marktonderzoek zeewier: “Zeewier is superlekker, je weet dat alleen nog niet”

“Deze inzichten uit marktonderzoek leggen het fundament waar de Europese zeewiersector de komende jaren op voort kan bouwen.” Vertelt Marlies Draaisma North Sea Farmers. Met de inzichten helpen we zeewierboeren en distributeurs om de juiste soorten zeewier te telen, de meest kansrijke producten te maken van zeewier en de juiste partijen met elkaar te verbinden. Hiermee versnellen we deze duurzame innovatie en krijgen we zeewier op de markt als als duurzaam consumentenproduct. Grootschalige kweek én consumptie is hiermee een stuk dichterbij gekomen. En dat is belangrijk, want zeewier heeft een enorme potentie voor een positieve klimaatimpact!

De vraag
Wat hebben inkopers en consumenten nodig om ‘ja’ te zeggen tegen Europees zeewier?

Zeewier is voedzaam eten, en voor de productie is geen schaarse landbouwgrond en schaars zoet water nodig. Win-win-win! Toch eten we met z’n allen nog maar weinig zeewier. Stichting North Sea Farmers wil dat veranderen. Dat doet deze netwerkorganisatie al door de productie van zeewier op de Noordzee te faciliteren en partijen samen te brengen. Nu de eerste lokaal geproduceerde zeewier geoogst wordt, is het voor North Sea Farmers tijd voor de volgende vraag: “Wat hebben inkopers en consumenten nodig om ‘ja’ te zeggen tegen zeewier, zodat we zeewier grootschalig op de Europese markt kunnen krijgen?”

Dat zocht Mountainview Research voor hen uit. 

De uitdaging
Een complexe en versnipperde markt

Normaal gesproken lanceer je een voedingsmiddel in een duidelijk concurrentieveld. Bijvoorbeeld: smaakjesmelk concurreert met koemelk. En een vegetarische hamburger concurreert met een hamburger van rundvlees. Zo kun je een nieuw product goed vergelijken met het bestaande aanbod. Voor zeewier werkt dat anders. Zeewier kent zoveel toepassingen, dat het speelveld geen grenzen kent. De markt is veelzijdig. Maar ook erg versnipperd.

Bedenk maar:

 • Er zijn zo’n 500 eetbare zeewiersoorten.
 • Elk soort zeewier kent zijn eigen toepassing. Het zwarte velletje om de sushi is de bekendste toepassing. Maar wat denk je van zeewier als groente, als smaakmaker in chips, verwerkt in het velletje van de Unox vegan-rookworst, in chocolademelk om een romige structuur te krijgen, of als plantaardige vervanger voor gelatine in gebak?
 • De markt bestaat uit allerlei spelers: grote voedselverwerkende bedrijven, restaurants, supermarkten en de consument.

Dé zeewiermarkt bestaat niet
Je kunt dus niet spreken over ‘de zeewiermarkt’. Je moet alle mogelijke markten bekijken, en onderzoeken wat voor de consument de meest logische toepassing én benaming van zeewier op dit moment is. Want bij zeewier denkt de gemiddelde supermarktbezoeker waarschijnlijk niet ‘ha, lekker!’, maar ‘huh, zeewier, wat moet ik er mee?’.

De aanpak
Een caleidoscoop aan invalshoeken en onderzoeksmethodes

Om een goed beeld van de markt te krijgen hebben we de markt vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. De belangrijkste vragen waar we antwoord op wilden vinden:

 • Hoe groot is de potentiële markt?
 • Wat is belangrijk voor inkopers om zeewier te kopen?
 • Heeft de consument er wel trek in?

Om op deze vragen antwoord te krijgen, zetten we onderstaande onderzoeksmethodes in.

Marktonderzoek methode desk research

Desk research. Dit leverde ons harde cijfers op over de marktomvang en een voorspelling voor de zeewiermarkt in Europa.

Marktonderzoek methode - interviews met experts

Expert-interviews. We vroegen inkopers in de voedingsindustrie waar ze op letten als ze een nieuw product willen inkopen. Waarom zou een inkoper zeewier wel of niet inkopen als alternatief voor bestaande ingrediënten? En hoe relevant is het dat het zeewier uit Europa komt in plaats van uit Azië waar de productiemethoden goedkoper zijn?

Marktonderzoek methode marktpotentie | marktomvang | marktverkenning - survey

Community survey. We vroegen het brede netwerk van North Sea Farmers om hun kennis over de markt te delen. Waar zien zij nu al toepassingen van zeewier in Europa? Welke trends zien ze waar zeewier op kan meeliften? Waar verwachten zij de meeste groei? Door dit aan de zeewiercommunity te vragen, maken we gebruik van de wisdom of the crowd.

Marktonderzoek - consumentenonderzoek - survey

Consumentenonderzoek. We vroegen 1000 consumenten naar hun associaties er ervaring met zeewier als voedsel. Wat vinden ze van zeewier, zien ze het überhaupt als eten, welke associaties hebben ze, en welke voordelen zien consumenten van het eten van zeewier? Zo kwamen we erachter waar de meeste kansen liggen om zeewier op het bord van de consument te krijgen. Moet je zeewier als groente verkopen? Verwerken in zeewierburgers? En is ‘zeegroente’ misschien een betere naam dan ‘zeewier’?

We vroegen het brede netwerk van North Sea Farmers om hun kennis over de markt te delen. Door dit aan de zeewiercommunity te vragen, maken we gebruik van de wisdom of the crowd.

Het resultaat
Focus en prioriteit om in een versnipperde markt een plek te veroveren

Met onze onderzoeksmethoden hebben we duidelijke antwoorden gevonden op dé kernvragen waar North Sea Farmers antwoord op wilde. We weten nu:

 • Op welke manieren zeewier het beste op de Europese markt gebracht kan worden en op welke sub-markt de meeste groeikansen liggen.
 • In welke Europese landen de grootste potentiële afzetmarkt is.
 • Wat de consument verwacht van zeewier: ja, ze weten dat het gezond is, maar of het ook lékker is… daar twijfelen ze over.
 • Hoe de consument het beste te verleiden is om eens een portie zeewier in zijn eten op te nemen: eerst plaatsen in de hoek waar ze het verwachten (sushi, in visgerechten of als groente in Aziatisch eten), dan pas uitbouwen.
 • Via welke kanalen we zeewier bekendheid kunnen geven: denk aan het inzetten van tv-programma’s, bekende chefkoks en nog tal van kanalen.

Conclusie

Met deze inzichten helpt North Sea Farmers zeewierboeren en distributeurs om:

 • de juiste soorten zeewier te telen
 • de meest kansrijke producten te maken van zeewier
 • de juiste partijen op de juiste manier te benaderen

Dit versnelt de innovatie van zeewier als consumentenproduct. Grootschalige kweek én consumptie is hiermee een stuk dichterbij gekomen. Dus, laat maar komen, dat zeewier!

“Met de expertise van Mountainview Research hebben we de markt voor zeewier echt grondig en objectief kunnen onderzoeken. Wij wisten natuurlijk zelf wel dat er brood in zat, maar nu weten we het zeker en kunnen we ook investeerders overtuigen om in te stappen. Anke’s kennis, betrokkenheid en enthousiasme voor het onderzoek en voor onze organisatiedoelen was heel fijn. We hebben echt als team samen kunnen werken om er zoveel mogelijk uit te halen. ”

Lotte Bronswijk, North Sea Farmers


Duurzame innovatie foodsector - zeewier
Zeewier gekweekt in de Noordzee tussen windmolens

De zeewier-pioniers van North Sea Farmers

North Sea Farmers is een kennis- en netwerkorganisatie die zich inspant om productie van zeewier in de Noordzee te versnellen. Het doel: de Europese markt voorzien van lokaal gekweekt zeewier, om zo bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

12 kilometer uit de Scheveningse kust ligt een testlocatie waar op dit moment in weer en wind zeewier wordt gekweekt. North Sea Farmers heeft veel in geïnvesteerd in die kweeklocatie. Boeren pionieren er met de teelt van zeewier, en ze doen ervaring op in de ketenontwikkeling: de samenwerking van alle partijen die een rol spelen in het proces van kweek tot bord.

Lees hier meer over wat we voor andere opdrachtgevers hebben gedaan:

Gemeente Rotterdam 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam dignissim, arcu vel aliquam bibendum, est mi facilisis felis, eget aliquam nunc purus at ipsum. Sed…
Lees meer

Youtopia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam dignissim, arcu vel aliquam bibendum, est mi facilisis felis, eget aliquam nunc purus at ipsum. Sed…
Lees meer

Rabobank

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam dignissim, arcu vel aliquam bibendum, est mi facilisis felis, eget aliquam nunc purus at ipsum. Sed…
Lees meer