Een stille revolutie in de keuken

Van het gas af: een term die veel stof doet opwaaien in Nederland. Het regeerakkoord uit oktober 2017 is er duidelijk over: in 2050 moeten alle Nederlandse gebouwen volledig van aardgas af zijn. In juli 2018 is al een grote stap gezet: vanaf dat moment worden alle nieuwbouwhuizen niet aangesloten op het gas.

Maar wat vinden Nederlanders hier eigenlijk van? 

Aan aandacht over ‘van het gas af’ geen gebrek: Slechts 2% van de Nederlanders heeft hier nog niks over gehoord. Alleen het draagvlak voor gasloos wonen is grillig en nam af  in 2019  van 57 naar 48 procent. 

Aan de ene kant willen Nederlanders hun woning wel gasloos maken vanwege het klimaat en vanwege de aardbevingen in Groningen. Maar aan de andere kant is er een groeiende groep mensen die er niks in ziet. Zij zetten het weg als ‘linkse hobby’, zij vinden de impact van Nederland te klein op wereldniveau of zij zien op tegen de hoge kosten. 

Maar tussen alle felle meningen van voor- en tegenstanders en al het gedoe rondom warmtepompen heeft zich al een andere, stille revolutie voltrokken. In de keuken…

Nederland heeft elektrisch koken volledig omarmd 

Sinds 2017 worden er meer inductiekookplaten dan gaskookplaten verkocht. En vanaf toen ging het ook hard! Inmiddels is bijna driekwart van de verkochte kookplaten elektrisch. En dit is niet alleen voor nieuwbouwwoningen, het grootste deel wordt verkocht voor de bestaande bouw. 

Hoe komt het dat elektrisch koken zo snel zo populair is geworden?

Het zal een combinatie zijn:

  • Mensen weten dat ze in de toekomst van het gas af moeten. Op het moment dat er een nieuwe kookplaat wordt aangeschaft, kiezen ze liever een toekomstbestendige oplossing, dan het risico lopen na een paar jaar met een onbruikbaar product te zitten 
  • De consument ziet steeds meer voordelen: elektrische kookplaten zijn zuinig, veilig en makkelijk schoon te maken. Ook in de media zie je dit soort argumenten regelmatig voorbij komen. 
  • De drempels voor elektrisch koken zijn steeds lager. Inductiekookplaten hebben zich snel ontwikkeld tot goede en zuinige kookplaten die zeker niet onderdoen voor het vertrouwde gas. 
  • Consumenten horen positieve ervaringen van anderen, die de laatste twijfels wegnemen. 
  • Mensen die een nieuwe woning aanschaffen hebben geen keuze. Veel keukens hebben namelijk geen eens een gasaansluiting meer. Nu dit de norm wordt bij huizen, zal de transitie nog sneller gaan. 

De omzwaai

Een aantal jaar geleden hoorde je nog mensen die nooit van hun leven elektrisch zouden gaan koken, maar ook zij lijken geruisloos te  ‘zwichten’. En inmiddels is zelfs de late majority overtuigd om hun pannen op een inductieplaat te zetten. De transitie naar een gasloze keuken is daarmee al grotendeels voltooid!  

Dus, terwijl het ‘van het gas af’ nog niet zonder slag of stoot geaccepteerd wordt, is de keuken bijna onmerkbaar al future proof gemaakt. Zo kunnen stille revoluties er ineens voor zorgen dat Nederland weer een stukje duurzamer wordt!

Relevante artikelen:

Gebruikte bronnen