Drie relevante onderzoeken over consumenten en duurzaamheid

We doen natuurlijk zelf veel onderzoek, maar waarom het wiel steeds opnieuw uitvinden? Er is de laatste paar jaar namelijk al het een en ander onderzocht over de mening van Nederlanders over klimaatverandering. Ik kijk altijd eerst naar welke informatie er al beschikbaar is, zodat ik me in het verdere onderzoek volledig kan richten op de informatie die je dan nog mist. In dit blog zet ik de beste bronnen voor je op een rijtje.


1. Planbureau voor de leefomgeving – Circulaire economie in kaart

En uitgebreide literatuurstudie over hoe de circulaire economie in Nederland er nu uit ziet.

2. Duurzaam denken is nog niet duurzaam doen – I&O Research

Een onderzoek naar de mening van Nederlanders over duurzaamheid en klimaatverandering gecombineerd met een inschatting van duurzaam gedrag. Het rapport bevat ook veel analyses naar verschillende doelgroepen (o.a. leeftijd, politieke voorkeur, opleiding). Het is in opdracht geweest van Binnenlands Bestuur.

3. Vijf tinten groener – Motivaction

Een doelgroepsegmentatie op basis van het Mentalitymodel van Motivaction. Motivaction beschrijft vijf verschillende doelgroepen, hun kenmerken en hoe je ze het best kunt benaderen.


En als bonus het kenniscentrum van Stichting Natuur en Milieu waar veel verschillende beknopte onderzoeken te vinden zijn over specifieke onderwerpen, zoals wonen, voeding, vervoer.

Dus voordat je zelf onderzoek gaat doen, kijk eerst eens wat er al ligt en wat je hieruit kunt leren.

Relevante artikelen:

Gebruikte bronnen:

https://unsplash.com/photos/1MHU3zpTvro