Marktonderzoek zeewier: Hoe groot is de potentie voor lokaal zeewier op de Europese markt?

“Met de expertise van Mountainview Research hebben we de markt voor zeewier echt grondig en objectief kunnen onderzoeken. Wij zijn natuurlijk zelf enthousiast over zeewier, maar nu weten we zeker dat er brood in zit en kunnen we ook investeerders overtuigen om in te stappen. Anke’s kennis, betrokkenheid en enthousiasme voor het onderzoek en voor onze organisatiedoelen was heel fijn. We hebben echt als team samen kunnen werken om er zoveel mogelijk uit te halen.”

Lotte Bronswijk, North Sea Farmers

De vraag
Hoe groot is de markt voor lokaal zeewier in Europa? En hoe krijgen we zeewier op het bord van de consument?

North Sea Farmers is een organisatie die zich inzet voor de productie van lokaal zeewier dat in de Noordzee wordt gekweekt en op de Europese markt wordt verkocht. Zeewier is een bron voor duurzame en gezonde voeding. Dat weten ze in Azië al lang. Alleen in Europa is zeewier nog geen onderdeel van ons dagelijkse kost.
Nu de productie van zeewier op de Noordzee op gang komt, is de volgende vraag: Hoe groot is de Europese markt voor zeewier eigenlijk? Welke toepassingen zijn het meest kansrijk? En hoe krijgen we zeewier op het bord van de Europese consument?

Dat zochten wij uit in dit marktonderzoek!

De uitdaging
Een complexe en versnipperde markt

De zeewiermarkt onderzoeken is nog niet zo makkelijk. Dat komt doordat zeewier enorm veel toepassingen kent. Je kent zeewier waarschijnlijk wel als onderdeel van sushi en misschien ook als een salade of als onderdeel van een Aziatisch gerecht. Maar wist je dat zeewier ook gebruikt kan worden als vegan gelatine in snoep en gebak, dat het velletje van de vegetarische rookworst van Unox van zeewier is gemaakt en dat in chocomel zeewier zit voor de romige structuur. Daardoor kun je dus niet spreken van dé zeewiermarkt, maar moet je per deelmarkt kijken wat de kansen zijn.

De aanpak
De markt belichten vanuit verschillende invalshoeken

Bij zo’n complexe markt is het belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken te kijken en te leren. Daarom gebruikten we voor dit onderzoek deze methodes:

Marktonderzoek methode desk research

Desk research. Dit leverde ons harde cijfers op over de marktomvang en een voorspelling voor de zeewiermarkt in Europa.

Marktonderzoek methode - interviews met experts

Expert-interviews. We vroegen inkopers in de voedingsindustrie waar ze op letten als ze een nieuw product willen inkopen en of lokaal geproduceerd zeewier kansrijk is in de Europese voedingsindustrie.

Marktonderzoek methode marktpotentie | marktomvang | marktverkenning - survey

Community survey. We vroegen het brede netwerk van North Sea Farmers om hun kennis over de markt te delen en om een inschatting te maken van de groei. Door dit aan de zeewiercommunity te vragen, maken we gebruik van de wisdom of the crowd.

Marktonderzoek - consumentenonderzoek - survey

Consumentenonderzoek. We vroegen 1000 consumenten naar hun associaties er ervaring met zeewier als voedsel. Wat vinden ze van zeewier, zien ze het überhaupt als eten, welke associaties hebben ze, en welke redenen zien consumenten voor het eten van zeewier?

Het resultaat
Focus en prioriteit om in een versnipperde markt een plek te veroveren

Door deze grondige aanpak heeft North Sea Farmers een helder en gedegen inzicht gekregen in de markt voor Europees zeewier.

  • Door de inzichten in meest kansrijke markten kan North Sea Farmers haar leden helpen om het juiste zeewier succesvol op de meest kansrijke markt te krijgen
  • Door de inzichten in de totale marktpotentie Kan North Sea Farmers investeerders overtuigen om nu in te stappen in deze groeimarkt
  • Door de inzichten in consumentenbehoeftes kan North Sea Farmers haar leden helpen om zeewier op de juiste manier te vermarkten

Dit versnelt de innovatie van zeewier als consumentenproduct. Grootschalige kweek én consumptie is hiermee een stuk dichterbij gekomen. Dus, laat maar komen, dat zeewier!

“Deze inzichten uit marktonderzoek leggen het fundament waar de Europese zeewiersector de komende jaren op voort kan bouwen.”

Marlies Draaisma, North Sea Farmers


Lees hier meer over wat we voor andere opdrachtgevers hebben gedaan:

Gemeente Rotterdam 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam dignissim, arcu vel aliquam bibendum, est mi facilisis felis, eget aliquam nunc purus at ipsum. Sed…
Lees meer

Rabobank

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam dignissim, arcu vel aliquam bibendum, est mi facilisis felis, eget aliquam nunc purus at ipsum. Sed…
Lees meer