Business Design Agency: Oorzaken en oplossingen zwerfafval op de markt

Wat is de oorzaak van zwerfafval op de Rotterdamse markt en wat zijn kansrijke oplossingen?

De weekmarkten in Rotterdam leveren veel zwerfafval op. Een doorn in het oog van omwonenden en van de gemeente. Business Design Agency (BDA) is een innovatiebureau dat innovatieve concepten in stedelijke omgevingen ontwikkelt. Voor de gemeente Rotterdam ontwerpt BDA concepten om de weekmarkten meer toekomstbestendig te maken. Het beperken van de overlast door zwerfafval is een van de uitdagingen waar BDA zich voor inzet. Om relevante oplossingen te ontwikkelen is een goede probleemanalyse essentieel. Voor een objectief onderzoek naar de oorzaken schakelden ze Mountainview Research in.

Voordat we creatieve ideeën gaan bedenken, moeten we eerst zeker weten waar de oorzaak van het probleem ligt. In al onze design-processen is dat de basis. Mountainview Research heeft ons geholpen aan een objectief beeld van de oorzaak van het probleem én van het draagvlak voor oplossingen onder de bezoekers en ondernemers op de markt. Zo weten we zeker dat we de meest kansrijke oplossing voor het probleem ontwikkelen.

Mark Bode, BDA

De Vraag

Hoe belandt het plastic zwerfafval op straat en wat zijn kansrijke oplossingen?

Wie aan het einde van de middag in Rotterdam over de markt loopt ziet meteen waar de gemeente en omwonenden zich aan ergeren: zwerafval. En op een winderige dag verspreidt zich dat razendsnel door de omliggende straten. Gelukkig ruimt de gemeente het snel op, maar nog liever pak je het probleem bij de bron aan.

Business Design Agency is gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve concepten en oplossingen voor stedelijke uitdagingen. In zo’n design thinking proces is de probleemanalyse de eerste stap. Want pas als je weet wat de oorzaak is, kun je passende oplossingen bedenken. Dat klinkt logisch maar door de creativiteit in zo’n innovatieproces worden er vaak genoeg oplossingen bedacht die later toch niet blijken te werken. En dat is zonde van tijd en geld. Des te belangrijker dus om bij het begin te beginnen en de oorzaak goed te onderzoeken.

De uitdaging

Zwerfafval is van niemand

Bij de aanpak van zwerfafval denken mensen vaak dat iemand bewust afval op straat gooit en dat er dus een duidelijke schuldige is aan te wijzen. Maar het is niet altijd zo simpel. Zodra zwerfafval op de grond voelt niemand zich verantwoordelijk voor de oorzaak of voor de oplossing. Zwerfafval is van niemand.

De aanpak  

Letterlijk marktonderzoek op de Rotterdamse markt

Hoe ontstaat er dan zoveel zwerfafval? De eerste stap bij deze probleem-analyse is observeren. In de ochtend ligt er nog geen plastic op straat en aan het einde van de dag struikel je erover. Door te observeren hoe het zwerfafval op straat belandt, kun je zien waar de oorzaak ligt. Dus zo gingen we op zoek naar de journey die het plastic zwerfafval aflegt.

Daarnaast voerden we interviews met de marktondernemers om van hen te horen wat de oorzaak én passende oplossingen zijn voor het probleem. Tot slot spraken we bezoekers van de markt om ook aan hen deze vragen te stellen. Wie is de veroorzaker en wie kan het oplossen?

Mountainview Research schetste glashelder wat de oorzaak van het zwerfafval is. Daardoor was voor BDA en de gemeente ook duidelijk in welke richting de oplossing lag: aanpakken bij de bron.

De heldere beeldende rapportage maakte direct duidelijk hoe de vork in de steel zit. Zie hier enkele voorbeelden uit het rapport.

Het resultaat

Goed onderbouwd inzicht om oplossingen op te ontwikkelen

Door dit gedegen onderzoek:

  • Wordt in één oogopslag duidelijk wat de oorzaak van het zwerfafvalprobleem is.
  • Wordt duidelijk hoeveel draagvlak er is voor mogelijke oplossingen.
  • Kan BDA direct door met het ontwikkelen van oplossingen, gebaseerd op de juiste inzichten.
  • En wordt de Rotterdamse markt weer een stukje mooier, voor ondernemers, bezoekers en omwonenden.

https://unsplash.com/photos/XnlCuVD04FQ?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Meer cases: