North Sea Farmers: Marktonderzoek zeewier

Hoe groot is de potentie voor lokaal zeewier op de Europese markt?

Met gedegen marktonderzoek maakte Mountainview Research inzichtelijk hoe groot de Europese markt voor zeewier als voedsel is en waar de meeste kansen liggen. We gebruikten verschillende onderzoeksmethodes om een totaalbeeld van de markt te schetsen. Dit geeft North Sea Farmers gedegen en betrouwbare informatie om investeerders te overtuigen én zeewierproducenten te adviseren over productontwikkeling en het vermarkten van zeewier op de consumentenmarkt. In deze case lees je hoe we dat hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd.

“De inzichten uit dit marktonderzoek leggen het fundament waar de Europese zeewiersector de komende jaren op voort kan bouwen.”

Marlies Draisma, North Sea Farmers

De vraag
Hoe groot is de markt voor lokaal zeewier in Europa? En hoe krijgen we zeewier op het bord van de consument?

North Sea Farmers is een organisatie die zich inzet voor de productie van lokaal zeewier dat in de Noordzee wordt gekweekt en op de Europese markt wordt verkocht. Zeewier is een bron voor duurzame en gezonde voeding. Dat weten ze in Azië al lang. Maar in Europa is zeewier nog geen dagelijkse kost.
Nu de productie van zeewier op de Noordzee op gang komt, is de volgende vraag: Hoe groot is de Europese markt voor zeewier eigenlijk? Welke toepassingen zijn het meest kansrijk? En hoe krijgen we zeewier op het bord van de Europese consument?

Dat zochten wij uit in dit marktonderzoek.

De uitdaging
Een complexe en versnipperde markt

De zeewiermarkt onderzoeken is nog niet zo makkelijk. Dat komt doordat zeewier enorm veel toepassingen kent. Je kent zeewier waarschijnlijk wel als onderdeel van sushi en misschien ook als een salade of als onderdeel van een Aziatisch gerecht.

Maar wist je dit al over zeewier?

  • Het kan gebruikt worden als vegan gelatine in snoep en gebak
  • Het velletje van de vegetarische rookworst van Unox is van zeewier
  • In Chocomel zorgt zeewier voor de romige structuur

Daardoor kun je dus niet spreken van dé zeewiermarkt, maar moet je per deelmarkt kijken wat de kansen zijn.

De aanpak
De markt belichten vanuit verschillende invalshoeken

Bij zo’n complexe markt is het belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken te kijken en te leren. Daarom gebruikten we voor dit onderzoek deze methodes:

Marktonderzoek methode desk research

Desk research. Dit leverde ons harde cijfers op over de marktomvang en een voorspelling voor de zeewiermarkt in Europa.

Marktonderzoek methode - interviews met experts

Expert-interviews. We vroegen inkopers in de voedingsindustrie waar ze op letten als ze een nieuw product willen inkopen en of lokaal geproduceerd zeewier kansrijk is in de Europese voedingsindustrie.

Marktonderzoek methode marktpotentie | marktomvang | marktverkenning - survey

Community survey. We vroegen het brede netwerk van North Sea Farmers om hun kennis over de markt te delen en om een inschatting te maken van de groei. Door dit aan de zeewiercommunity te vragen, maken we gebruik van de wisdom of the crowd.

Marktonderzoek - consumentenonderzoek - survey

Consumentenonderzoek. We vroegen 1000 consumenten naar hun associaties er ervaring met zeewier als voedsel. Wat vinden ze van zeewier, zien ze het überhaupt als eten, welke associaties hebben ze, en welke redenen zien consumenten voor het eten van zeewier?

Het resultaat
Focus en prioriteit om een plek te veroveren in een complexe markt

Door deze grondige aanpak heeft North Sea Farmers een helder en gedegen inzicht gekregen in de markt voor Europees zeewier. Hiermee kan North Sea Farmers:

  • Haar leden helpen om het juiste zeewier succesvol in de juiste vorm op de meest kansrijke markt te krijgen
  • Investeerders overtuigen om nu in te stappen in deze groeimarkt
  • Haar leden helpen om zeewier op de juiste manier te vermarkten richting consumenten en inkopers

Zo helpt gedegen marktonderzoek North Sea Farmers om deze duurzame innovatie weer een stap verder te brengen!

Als je interesse hebt in de inhoudelijke uitkomsten van het onderzoek, lees dan hier de samenvatting.

“Met de expertise van Mountainview Research hebben we de markt voor zeewier echt grondig en objectief kunnen onderzoeken. Anke’s kennis, betrokkenheid en enthousiasme voor het onderzoek en voor onze organisatiedoelen was heel fijn. We hebben echt als team samen kunnen werken om er zoveel mogelijk uit te halen.”

Lotte Bronswijk, North Sea Farmers


Lees hier meer over wat we voor andere opdrachtgevers hebben gedaan: